Управління охорони здоров’я
вул. Троїцька, 57, м. Суми, 40022,
тел./факс (0542) 25-04-02, 66-17-90
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.00;
п’ятниця – з 8.00 до 15.45;
обідня перерва – з 12.00 до 12.45;
вихідні дні: субота, неділя.

ІНСУЛЬТ: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ПОРУШЕННЯ МОЗКОВОГО КРОВООБІГУ

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини.

Інсульт поділяється на ішемічний (інфаркт мозку) та геморагічний – крововилив при розриві судини на фоні гіпертонічної хвороби або вродженої патології судин головного мозку.За даними сучасної літератури, число причин інсульту сягає 150, а у 25-40% випадків причина цього захворювання залишається невстановленою.


Українська асоціація боротьби з інсультом наводить такі ознаки інсульту:

- раптова м’язова слабкість;

- оніміння чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тулуба;

- раптове ускладнення при розмові або розумінні мови;

- раптова повна або часткова втрата зору на одне чи обидва ока;

- надзвичайно сильний головний біль;

- втрата рівноваги; запаморочення.

Термінове розпізнавання ознак інсульту та звернення за кваліфікованою медичною допомогою впродовж 3-6 годин від його початку дозволить зберегти життя хворого та попередити розвиток важких наслідків.

Основними причинами інсульту є гіпертонічна хвороба, церебральний атеросклероз, цукровий діабет, мігрень, фібриляція передсердь.

Слід виділити причини інсульту, пов’язані з факторами повсякденного життя:

- малорухомий спосіб життя, що призводить до ожиріння і порушення ліпідного обміну;

- паління – на 8% зростає можливість розвитку інсульту;

- неправильне харчування;

- часті стреси;

- алкоголь та вживання наркотиків.

Передбачити інсульт неможливо, але зменшити ризик його виникнення можна. Для цього варто контролювати свій артеріальний тиск, рівень холестерину у крові, відмовитися від тютюнокуріння та вживання алкоголю, дотримуватися основних принципів здорового харчування (зменшити вживання цукру і тваринних жирів, вживати більше овочів та фруктів), а також вести рухливий спосіб життя.