Управління охорони здоров’я
 вул. Першотравнева 29, 4 поверх, м.Суми, 40009,
тел./факс (0542) 60-02-40, 66-17-90
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

https://www.facebook.com/medycyna.sm.gov.ua/

Розпорядок роботи: понеділок - четвер – з 8.00 до 17.00;
п’ятниця – з 8.00 до 15.45;
обідня перерва – з 12.00 до 12.45;
вихідні дні: субота, неділя.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЯК ВІД НИХ УБЕРЕГТИСЯ

Рак – це загальний термін для ідентифікації понад сотні хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Однією із ознак раку є швидке утворення аномальних клітин – метастазів, які проникають в органи. Згідно з даними Національного інституту раку, протягом 2018 року в Україні на обліку перебував 975 301 пацієнт, у якого було діагностовано злоякісні новоутворення (ЗН), зокрема: понад 147 000 випадків –  у молочних залозах; більш ніж 42 000 – у щитовидних залозах; 29 000 випадків –  у трахеї, бронхах, легенях.


Рак є однією з головних причин смерті у світі. Він уражає літніх людей, молодь і дітей, чоловіків та жінок незалежно від рівня доходів.

Водночас, від 30% до 50% онконедуг можна уникнути  якщо вести здоровий спосіб життя, зокрема відмовитися від куріння. До 40% випадків захворювань на рак можна запобігти якщо уникати тютюнового диму.

Пацієнти, у яких діагностували онкологічні захворювання на ранній стадії, можуть пройти терапію і вилікуватися. Навіть на пізніх стадіях страждання пацієнтів полегшують шляхом якісної паліативної допомоги.

Профілактика онкозахворювань

  • Не палити

Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку. На нього припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі.  Куріння пов’язане з розвитком різних типів раку: легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не палите, пасивний вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення раку легень.

  • Споживати здорову їжу

Повноцінний збалансований раціон може знизити ризик захворювання:

  • їжте багато фруктів, овочів та інших продуктів рослинного походження, таких як цільнозернові та бобові;
  • обирайте менш калорійні продукти, виключіть із раціону рафінований цукор, трансжири, фастфуд;
    • відмовтеся від алкогольних напоїв або ж споживайте їх мінімально (ризик появи онкозахворювань, зокрема раку товстої кишки, молочної залози, легень, нирок та печінки збільшується пропорційно до кількості випитого алкоголю) – і пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує;
    • обмежте споживання технологічно обробленого м’яса (за інформацією ВООЗ, уживання великої кількості такого м’яса може збільшити ризик появи деяких видів раку);
    • замініть червоне м’ясо на рибу, віддавайте перевагу здоровим жирам, наприклад, оливковій олії.

Жінки, які дотримуються середземноморської дієти із додаванням оливкової олії та горіхів, можуть зменшити ризик раку молочної залози. Ця дієта включає значну кількість рослинних продуктів: фруктів, овочів, цільнозернових, бобових та горіхів.

  • Підтримувати здорову вагу та бути фізично активними

Підтримка оптимальної для вас маси тіла може знизити ризик виникнення онконедуг, зокрема раку молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок. Щонайменше 150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень покращать загальний стан здоров’я. Починайте кожний день із 30 хвилин будь-якої фізичної активності.

  • Не засмагати

Рак шкіри є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань. Водночас, йому порівняно легко запобігти:

  • уникайте прямого сонячного випромінювання вдень, особливо з 10:00 до 16:00 влітку, коли сонячна радіація найсильніша;
  • захистити  голову допоможуть сонцезахисні окуляри та крислатий капелюх;
  • затуляйте відкриті ділянки тіла одягом, обирайте яскраві або темні барви, які відбивають більше ультрафіолетового випромінювання, ніж пастельні чи вибілені бавовняні;
  • використовуйте сонцезахисний крем широкого спектру із SPF 30 щонайменше,   навіть у похмурі дні, повторно наносьте крем щодві години або частіше, якщо плаваєте чи пітнієте;
  • уникайте соляріїв – вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.
  • Зробити щеплення

До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів (до яких належить і Україна) зумовлено такими інфекціями, як гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ). Профілактика раку включає захист від цих вірусних інфекцій. Поговоріть із своїм лікарем щодо вакцинації.

Гепатит B може збільшити ризик виникнення раку печінки.

Регулярно відвідувати лікаря для профілактичного огляду

Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Це підвищує ефективність лікування і знижує його вартість. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо оптимального для вас графіку онкоскринінгу.

Уважне ставлення до власного здоров’я та усунення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття.

Центр громадського здоров’я України нагадує: профілактика, скринінг, вчасне виявлення та лікування онкологічних захворювань допоможуть досягти значних результатів.

 

За матеріалами Центру Громадського здоров’я МОЗ України https://phc.org.ua/news/scho-varto-znati-pro-onkologichni-zakhvoryuvannya-ta-yak-vid-nikh-uberegtisya